Nazorg bij permanente make-up

Liet je permanente make-up plaatsen? Dan wil je in elk geval garantie op een optimaal resultaat en infecties voorkomen. Hou daarom de eerste week na je behandeling rekening met volgende zaken:

 • Geen sauna, hammam of zonnebank
 • Mijd de zon
 • Gebruik geen make-up op de plaats van de behandeling
 • Behandel overdag met een wattenstaafje en een vette, verzorgende crème bv. Edulazalf of de geschikte ROSA After Care. Geen Vaseline, aangezien dit enkel vethoudend is en niet verzorgend.

Hygiëne

Na je permanente make-up behandel je je huid alsof je een schaafwondje hebt. Dit hou je steriel en raak je enkel aan met een wattenstaafje of een wegwerp tissue.

Op de behandelde plaats mag je niet wrijven, enkel deppen.

Je mag douchen en in contact komen met water. Dep erna alles mooi droog met een propere tissue en breng meteen zalf aan met een wattenstaafje. 

Nazorg bij wenkbrauwen

Weet dat je wenkbrauwen de dag na de pigmentatie donkerder zullen zijn door het oxidatieproces. Tijdens de eerste week zwakt de kleur af en kan het pigment lichter worden. Vanaf week 2 à 3 komt de kleur er opnieuw door en zie je de definitieve kleur.  

Indien nodig, mag je na 1 week opnieuw bijtekenen. Merk je eventuele oneffenheden of asymmetrie? Geen paniek, deze werken we tijdens de gratis touch-up bij. Na 6 weken en binnen de 3 maanden na je behandeling voeren we deze correctie uit om enig kleurverschil te vermijden. Tip: plan je touch-up snel in om zeker te zijn van je plaats. 

Do’s & don’ts:

 • Eerste 3 dagen: breng elk uur ROSA After Care Balm aan
 • Eerste week: blijf minimum 3 keer per dag deze zalf aanbrengen
 • Zeker niet prutsen aan korstjes. Zo kan je het pigment in de huid losmaken.
 • Voor de behandeling mag je je wenkbrauwen verven, in de twee weken erna niet.

Een goeie nazorg is essentieel voor een mooi, definitief eindresultaat!

Nazorg bij ogen

Indien je na de behandeling last zou hebben van branderige of opgezette ogen, verzacht dan met een koud, vers washandje. Breng daarna meteen een vette, verzorgende crème aan zoals ROSA Eyeliner After Care, geen Vaseline. 

In geval van eventuele asymmetrie of oneffenheden, geen zorgen, we werken die bij tijdens de touch-up. Deze correctie gebeurt na 6 weken en binnen de 3 maanden na je eerste behandeling om een kleurverschil te vermijden. Plan je afspraak dus zeker tijdig in.

Do’s & don'ts: 

 • Eerste 3 dagen: breng 3 keer per dag zalf aan met een wattenstaafje
 • Eerste week: geen mascara. Tip: verf je wimpers voor je behandeling.
 • Zeker niet aan eventuele korstjes prutsen.

Ook hier is een goeie nazorg van groot belang voor het definitieve eindresultaat!

Nazorg bij lippen

Weet dat je de eerste dag zwelling kan hebben, maar dat het meeste na een paar uur afneemt. Je lippen kunnen de eerste 3 dagen nog wat gezwollen zijn, dit is normaal. 

De eerste 3 tot 5 dagen is je kleur ook 70% donkerder. Daarna lijkt de kleur wat te verdwijnen en vanaf week 2 à 3 komt de definitieve kleur erdoor. 

Wil je opnieuw lippenstift gebruiken of bijtekenen? Dit mag vanaf 1 week na de behandeling. Merk je nog een bepaalde asymmetrie of oneffenheden, dan werken we deze bij tijdens de gratis touch-up. Deze correctie moeten we na 6 weken en binnen de 3 maanden na je behandeling uitvoeren om geen kleurverschil te creëren. Tip: Boek daarom tijdig deze afspraak in. 

Do’s & don’ts: 

 • Eerste 3 dagen: breng elk uur ROSA Lip Care Stift aan met een wattenstaafje 
 • Eerste 3 tot 5 dagen: niet zoenen om je lippen steriel te houden 
 • Eerste week: blijf minimum 3 keer per dag zalf aanbrengen
 • Zeker niet aan eventuele kleine korstjes krabben. Zo kan je pigment uit de huid losmaken. 

Voor een mooi eindresultaat is een goeie nazorg minstens even belangrijk als de behandeling zelf!

Belangrijk! Ooit last gehad van een koortslip? Dan haal je op doktersvoorschrift Aciclovir bij de apotheek. Dit neem je 2 dagen voor je behandeling, de dag zelf en 2 dagen nadien in. 
Het herpesvirus zet zich vast op een zenuw en wordt opnieuw actief als je deze triggert, bv. met permanente make-up. Zelfs al had je al jaren geen last meer. Aciclovir is de enige optie om een opstoot te voorkomen en zo het resultaat aan je lippen niet teniet te doen. 

Permanente make-up op lange termijn

Om de kleur zo lang mogelijk intens te houden, raden we aan om over je permanente make-up een spf 50 te smeren. Je pigment vervaagt sneller door zon of zonnebank. Overmatig UV-licht kan zorgen voor een eventuele lichte verkleuring van het pigment. Weet dat sterke peelings hetzelfde effect kunnen hebben. 

Hoe vaak je je permanente make-up best bijwerkt, hangt af van de behandeling: 

 • Wenkbrauwen: jaarlijks (of elke 2 jaar) om ze continu mooi te houden
 • Lippen: kunnen tot 3 jaar mooi blijven
 • Ogen: jaarlijks tot tweejaarlijks voor een eyeliner in bruintinten of andere kleuren 
 • Ogen: een zwarte eyeliner kan 3 tot 5 jaar mooi blijven, afhankelijk van je huidtype. Weet wel dat zwart altijd een blauwe/grijze ondertoon heeft, afhankelijk van je eigen huidskleur. Een inktzwart eindresultaat is nooit mogelijk. Je eigen huidlagen en eigen pigment liggen boven het permanente make-up pigment in je huid en zwakken zo de kleur wat af. 

Belangrijk: de adviezen hierboven zijn voor het opfrissen van de kleur. Bij permanente make-up blijven de pigmenten in je huid, maar breekt en voert ons lichaam ze langzaamaan af. Het resultaat blijft dus zichtbaar, maar vervaagt. Een opfrissing van de kleur maakt je permanente make-up weer mooi en levendig. 

Let op: na medische camouflage mag je op die plaats geen laserbehandeling laten uitvoeren. Die zou de titanium oxide in het pigment kapot schieten en als reactie een grauwe kleur geven.